Neseblod

Et neseblod (også kjent som epistaksis) er en blødning som stammer fra nesehulen. Det er et vanlig fenomen som rammer 60% av befolkningen minst en gang i løpet av livet.

nosebleed

Hvorfor blør vi så lett fra nesen?

Neseslimhinnen inneholder mange blodkar, spesielt i Kiesselbachs plexusområdetSvært vaskularisert område som befinner seg i den fremre delen av nesen som ligger på hver side av neseseptumet, omtrent 1 cm fra neseinngangen. Denne vaskulariseringen er nødvendig for at slimhinnen skal kunne oppfylle sine funksjoner (å varme opp, fukte og filtrere luften), men den svekker også slimhinnen. Enhver aggresjon på neseslimhinnen vil føre til en risiko for brudd på blodkaret og følgelig til neseblod. Nesepirking, nysing, overdreven neseblåsing og tørr luft er eksempler på slike aggresjoner.

Neseblod kan gjøre inntrykk, spesielt på barn. Imidlertid kan det i de fleste tilfeller behandles lett og krever ikke legehjelp.

Hvordan stoppe neseblod: Stop Hémo® vatt.

I visse tilfeller (ved vedvarende, rikelig eller tilbakevendende blødning) er det nødvendig med medisinsk hjelp.

Blødningslidelser

Når et blodkar blir skadet, er kroppens oppgave å reparere bruddet. Hendelsesforløpet som bidrar til å stoppe blødningen er kjent som "hemostaseFysiologisk prosess som fører til at blødningenSammensetning av forskjellige blodceller – blodplater, røde blodlegemer, hvite blodlegemer – bundet sammen av et protein som kalles fibrin stopper". Noen mennesker lider av hemostaseforstyrrelser som gir seg til kjenne seg gjennom hyppige blødninger som er vanskelige å håndtere.

Vi skiller mellom to typer blødningslidelser:

acquired-bleeding-disorders

Ervervede
blødningslidelser

Personer som tar hemmere av blodplateaggregeringLegemidler som skal forhindre at blodplatene kleber seg til hverandre, og dermed forhindre dannelse av blodpropp. Den eldste av disse medisinene er aspirin. De er foreskrevet for visse hjerte- og karsykdommer,
antikoagulerendeLegemidler som forhindrer eller forsinker dannelsen av blodpropp behandlinger, VKAVitamin K-antagonister: orale antikoagulantia som forhindrer eller forsinker dannelsen av blodpropp  , osv.

congenital-bleeding-disorders

Medfødte
blødningslidelser

Mennesker som lider av hemofiliArvelig sykdom preget av forsinket blodpropp forårsaket av fraværet av visse koagulasjonsfaktorer  , Von Willebrands sykdomArvelig blødningssykdom forårsaket av mangel på Von Willebrand-faktoren, et av nøkkelproteinene for blodplateaggregering og koagulasjon    , arvelig hemoragisk telangiektasiArvelig sykdom som rammer blodkar og spesielt resulterer i tilbakevendende blødningerSammensetning av forskjellige blodceller – blodplater, røde blodlegemer, hvite blodlegemer – bundet sammen av et protein som kalles fibrin (Osler-Weber-Rendu), osv.

Tip

Stop Hémo® er effektiv hos personer med blødningsforstyrrelser. Når den kommer i kontakt med blod, frigjør Stop Hémo® kalsiumionene direkte inn i såret eller i bruddet i blodåren som er årsaken til neseblodet. De frigjorte kalsiumionene styrker den fysiologiske hemostaseFysiologisk prosess som fører til at blødningenSammensetning av forskjellige blodceller – blodplater, røde blodlegemer, hvite blodlegemer – bundet sammen av et protein som kalles fibrin stoppern ved å øke hastigheten på blodplateaggregeringenDel av hendelsesforløpet som fører til dannelsen av en trombe (blodpropp). og påvirke koagulasjonsfaktoreneStoffer som er involvert i blodproppsmekanismen, dvs. i blodstørkningssprosessen (koageldannelse). Dette stopper blødningen raskt.